Тэгээд дэлгүүртээ зарна. Би нэг их бодож бодож бараг 3 жил бодоод ва ха ха ха ха ха spaghetti-аас бусадыг нь авч идэж үзлээ.
Өө ёстой үнэхээр гоё амттай. Тэр ногоо, цагаа амтлагч энэ тэрийг тааруулсан гэж жигтэйхэн шүү.
Тэгэхээр нь ийм хоол дараал хөдөө явуулдаг бол хөдөөний хэд маань ялангуяа хавар төл, мал гэж оройтож гэртээ орж ирнэ. Орж ирээл нөгөөхөө гаргаал халаагаал иддэг бол сайхаааан гэж хүртэл мөрөөдөөд авав.
За тэгээд нээх их юм сурдаг хүн оргиод баахан эрж, сурж хайв. Хүмүүстэй уулзлаа. Надад гоё бодитоор хэлж өгсөн.
Нэг хүүхэн бүр би дараа хийхдээ чамайг дууднаа гэсэн. Тэр нь бөөрөнхий махтай хоол.
Тэгээд гол нь аймар том коструланд махаа хийгээл, бүх амтлагч, ногоогоо хийгээл дукопондоо их удаан чанадаг юм байна.
За тэгээд амт энэ тэр нь болохоор халуунаар нь шилэндээ хийдэг юм байнаа.
Энэ шил, таглаа, лац гурав нь |
Тэгээд хамгийн гол нь тэр удаан хадгалах нууц нь тагандаа байдаг юм байна. Тэр таг нь шил нь ч гэсэн онцгой юмаа.
Тэгээд шилэндээ хоолоо хийгээд, нөгөө тагаа таглаад, гадуур нь тэр рызьбатай тагаар эргүүлээд буцаагаад докопондоо хийдэг юм байна.
Рызьбатай байгаа биз |
Тэр яг шилний аман дээр байгаа таг нь голдоо нэг хонхорхойтой, бас лацтай. Буцааж дукопондоо хийдэг нь халааж, лацдаж байгаа юм гэнэ.
Энэ улаан нь халаад лац болдог бололтой юм |
Сайн харвал голдоо хонхорхой байгаа биз |
Тэгээд гаргаад ирэнгүүт таг нь лацлагдсан бол тэр хонхорхой нь пүк гээл зүгээр болчдог юм байна. Хонхорхойгүй болно гэсэн үг.
Би бүр амаа ангайгаал зогсоод байлаа.
Лацтай таглаа нь |
Дээрээс нь докопон дотроо шил нь хагардаггүй юм уу гээл би асуугаад байлаа. Үгүй гэнээ.
Тэгээд энэ дарсан хоолоо онгойлгохгүй л бол бараг жилийн дараа идхэд ч зүгээр гэсэн шүү дээ.
Аан харин би чинь нөгөө усны таглаа онгойлгож чадахгүй хүн чинь энэний лацтай таглааг онгойлгох гэж үгээ хэлсэээн.
Бараг л гадаа гарч байгаал үзмээр санагдсан даа.
Хөдөө ч гэхгүй төв суурийнгийн иргэд маань амралтын өдрүүдээр ингээд хоолоо дарчаад, ажилын өдрүүдэд орой ирээд, даршилсан хоолоо онгойлгоол шууд халааж идэхэд тэр гадуур хооллосноос хэд дахин хямд бас эрүүл юм шиг санагдсан.
Уг нь огурцый, бусад ногоог ч гэсэн яг энэ аргаар л даршилдаг юм л даа. Харин бөөрөнхий махтай хоолыг ингэж даршилж болохыг анх удаа сонслоо. Сонин л юм. Энэ аргыг 10 жилд байхад хөдөлмөрийн хичээл дээр үздэг байж билээ. Багштайгаа цуг огурцыйгээ хийгээд чанаад л чанаад л.
ReplyDeleteТехнологийг нь ерөнхийд нь тайлбарлавал дотор нь ямар ч агааргүй ө.х. хүчилтөрөгчгүй болгож сайн таглаж байгаад 100-с дээш градуст буцалгачихаар дотор нь байсан бактериуд үхчихэж байгаам. Дахиад шилэн дотор нь үржих бактери ч байхгүй, амьсгалах агаар ч байхгүй, хоол муудах ямар ч үндэс байхгүй болчихож байгаан. Харин нэг онгойлгоод агаар бактери 2 оруулчихвал өөр л дөө.
Манай 10 жилд чинь юм оёоод л, хатгамал хатгаад л байдаг байлаа ш дээ.
DeleteБи лаг жаахан хүүхэд шиг тайлбарласан байх шив дээ кккккккккккккккк
oroi hiisen hooloo margaash ni idchihmeer baihiin daanch honoson hool bolohgui, iimerhuu argaar ideh yamar arga zam baidag bol? bainga ingej darshilna ch gevel boon tovog bolhiim bn.
ReplyDeleteХарин ч төвөг болохгүй. Энэ шил таглаа нь байвал дукопондоо хийгээл халаагаал болоо юм биш үү хө.
DeleteХөргөгчиндөө хонуулаад маргааш нь иддэггүй юм уу? Би бол нэг удаа хоол хийгээд 2 өдөр иддий ш дээ ккккккк.
bi ch odoo hodood muutai hun, uzuulsen emch bolgon l honoson hool idej bolohgui gehiim bn shde. tgd honoson hool havdariin eh uusver ene ter gej yariad baihiin, joohon baihad ch bainga l honoson hool iddeg baisan . odoo ch er ni ali boloh idehgui baihiig l bodjiin daa, naad taglaatai savaa naashaa yavuulaach kkk
ReplyDelete